top of page

Mandela, Natan Sharansky ve kriz dönemleri



Bu noktada Nelson Mandela takılıyor aklıma. Kendisinden öğrenilecek pek çok dersten biri şüphesiz, kilit altında geçen 27 yıllık yaşamı sırasında diğer mahkumlarla birlikte kurduğu, hapishane üniversitesi. Mandela hapishane günlüklerinde bu girişimi, birbirine benzer günlerin içinde bir ışık olarak tanımlıyor. Krizleri fırsata çevirmek deyimi ile birebir örtüşen bir örnek bu. Bu arada kriz = fırsat felsefesinin çıktığı yerin, virüsün yayıldığı yer olan Çin’in ta kendisi olması da ironik : )


Özetle hepimizin hayatlarını sekteye uğratan, insan ve toplum boyutunda pek çok kavramın yerini değiştiren bu virüsün olası bir ikinci dalgasına nasıl bir zihinle yakalanmak istiyorum diye bakıyorum kendimce. Hangi alışkanlıklar ve hangi yeni zihinsel şemalarla yaklaşabilirim?


Dün bir paylaşımın içerisinde okudum. Sovyet hapishanelerinde 9 yıl geçiren musevi lider Natan Sharansky.


Kriz dönemlerinde, 5  ilkeden bahsetmiş.


1: Büyük resmi görmeyi unutmayın. Gün içinde yönünüzü önünüzdeki resmin minik bir köşesine çevirirseniz, muhtemelen en büyük resmi göremezsiniz. Uzaklaşıp bakmayı deneyin. Yeniden ve yeniden...

2: Belirsizlikle kucaklaşın. Dışarıdan ne geleceğini bilemediğiniz dönemlerde, kendinize bağlı planlar yapın ve onlara sadık kalın.

3: Anlatın ve dinleyin. İlişkilerin temeli bu iki basit eylemdir. Kendinizi ya da bir başkasını... Kriz dönemleri kendinizle veya diğerleriyle yeni bağlar kurmak için mükemmel fırsatlar içerir.

4: Hobinize sahip çıkın ya da bir hobi edinin. Anda kalmanın yollarından biri budur.

5: Yaşadığınız her neyse, bunun ne anlama geldiğini bulun ve bu anlamla bağ kurun.

En çok 5.sini sevdim. Izole günlere dönelim, dönmeyelim, her maddenin – kendine liderlik” meselesi içinde yeri büyük.


Bu arada Mandela’nın hapishane günlüklerine bakmak isteyenler, aşağıdaki linkten faydalanabilir.



Sağlıklı günlerimiz olsun.


34 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page