Öz farkındalık, Re-Skilling, Up-Skilling kafamızı çevirdiğimiz her yerde konuşulurken, bu dönemde kendine yeniden bakma, güçlü sorular sorma, bireysel ya da profesyonel nedenlerle dönüşüm yoluna girme gayesi taşıyanların ve bu nedenle koçluk yolculuğuna çıkanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Ve pandemi, sadece eğitimleri değil, koçluk çalışmalarımızı da çevrim içi dünyaya taşıdı.
Kendi adıma başlarda, tıpkı eğitimler için düşündüğüm gibi, uzaktan nasıl olacak kaygılarım olsa da, zaman içerisinde aynı odada olmadan da verim aldığımızı gördük. Ama bu dönem, sadece uzaktan koçluk deneyimi ile ilgili değil, koçluk pratikleri ve yaklaşımlarına dair sorularımızı da tetikledi.
İçinden geçtiğimiz dönemde, bu alanda çalışan herkesin henüz tanışmadılarsa, tanımasını arzu ettiğim ve sorularıma cevap bulduğum bir ismi taşımak istiyorum bu bültene. Hetty Einzig.
Einzig, yıllarını bu mesleğe adamış, sayfasını ziyaret ettiğimde, kendini anlatış biçiminden bile çok etkilendiğim, yazar, uluslararası konuşmacı, koç ve bir düşünce lideri.
2017 yılında yayınlanan, benim yeni okuma fırsatı bulduğum, The Future of Coaching, Koçluğun Geleceği kitabında özetle aşağıdakileri söylüyor ve Post-Corona dönemi için de çok anlamlı...
Yeni dönemde koçluk, artık modası geçmiş, işlevsiz ve hali hazırda bireyi zaten toksik hale getirmiş, iş dünyasının performans- görev odaklı yaklaşımları ile yapılmamalı. Bugün koçun rolü, hedef odaklı çalışmalar yapmaktan daha çok, zorlu zamanlarda, çalkantılı sularda gezmek için kişiye bir pusula kazandırabilmektir.
Geleceğe kendini yetkinlik ve zihinsel bakış açısı olarak hazırlamak isteyen koçların şu temel soruları sormasını öneriyor Einzig.
- İnsanlar, gitgide mutsuzlaşırken, tıpkı bir antrenör gibi, ışığı olduğu kadar karanlığı da kucaklayabilecek endişeli, kaygılı kişilerle nasıl çalışabilirim?
- Yatay ve dikey öğrenmeyi, bireyi bağlamla birlikte düşünmeyi- sistem bakış açısı, beden, zihin, duygular ve tin- varoluş boyutlarının tamamını ele alan bütünsel bir yaklaşımı koçluk pratikliğime nasıl katabilirim?
- Araç takımı ve model tabanlı bir yaklaşım yerine, daha derin ve geniş bir çalışma yaklaşımını nasıl benimseyebilirim?
Koçluğun, belirli hedeflere ve davranışlara rehberlik etmekten çok, düşünce ortaklığı geliştirmekle ilgili olduğuna ve hedeften ziyade "amaç"la bağ kurulduğunda değer yaratabileceğine inanan bir ekolu destekliyorum. Online ya da yüzyüze... İnsan değiştikçe, bu meslek de değişecek ve öğrenmek bitmeyecek.
Buraya Einzig'in bakış açısını anlattığı bir röportajını ilgilenenler için bırakıyorum.
Комментарии