top of page

Lead Fit- David Burns, İyi Hissetmek- Bilişsel Çarpıtmalar











"Tam" kapalı bir pazar sabahından günaydın.


Önce minik bir güncelleme...

Bugüne kadar Lead Fit bültenleri, 562 abonesi ve çok daha kalabalık bir gönderim listesi ile birçok kişiye ulaştı. Sadece bu bültenler sayesinde 3 ayrı organizasyonun şirket içi iletişimde kullanılan bültenlerini de yazmaya başladım. Bana günceli araştırmak, konuları toparlamak için de şahane bir fırsat yarattı. O yüzden her bir takipçisine ayrı ayrı minnettarım. "Sadece bir bülten"le yeni insanlar tanıdım, sanal da olsa o haftaki konuların açtığı sohbetlere katıldım.


Elimizdeki telefonlar bile ayda bir güncellenirken, şimdi Haftanın Fit 3'lüsü için de güncelleme zamanı...


Bültenleri gelecek haftalarda yeni adı ve akışı ile birlikte artık her pazar değil, Lead Fit radarına giren konular biriktikçe alacak ve arada röportajlar okuyacaksınız. Çok severek takip ettiğim paylaşım platformu Aposto'daki varlığını da ayrıca duyuracağım.


Bu haftaya, ne yazık ki dışarıdaki baharla tezat bir grafik ve grafikteki hale benzer bir yerlerde olanlar için anlamlı olabileceğini düşündüğüm, 1980'de David Burns'un yazdığı "İyi Hissetmek" kitabının en sevdiğim Bilişsel Çarpıtmalar maddelerini bırakıyorum.


Aşağıdaki grafik Ipsos'un Dünya Ekonomik Forumu için yaptığı araştırmadan. Covid'le geçen bir yılda neler oldu ile ilgili bir yayın çıkardılar. Grafikte görülebileceği gibi, Türkiye duygusal ve zihinsel iyi olma hali açısından en kötü etkilenen ülkelerden biri.

Tamamını merak edenler, bu linke tıklayabilir.


Sebeplerini, nedenlerini eğitimlerde bolca konuşuyoruz, her köşe başındaki webinarda zaten duyuyoruz. O yüzden nedenler yerine, "nasıl" lara odaklanmamıza destek olabilecek bilişsel çarpıtmalar listesini burada paylaşmak istedim.


Bireysel olarak , iş, özel yaşamlarımız ya da başlı başına pandemi süreci ile ilgili hangi çarpıtmalara sahip olduğumuza bakmak, dönemi hafifletmek için iyi olabilir.


1- YA HEP YA HİÇ DÜŞÜNCESİ: Her şeyi siyah ya da beyaz görürsünüz. Eğer performansınız mükemmelin altındaysa kendinizi tamamen başarısız bulursunuz.


2- AŞIRI GENELLEME: Tek bir olumsuz deneyimi sürekli olarak tekrar edecekmiş gibi görürsünüz.


3- ZİHİNSEL FİLTRE: Sadece olumsuz yanları, bazen tek bir olumsuz detayı görür, onlarla uğraşır durusunuz.


4- OLUMLUYU GEÇERSİZ KILMAK: Olumlu olayların şu ya da bu nedenlerden dolayı “sayılmaz” olmasında ısrar edersiniz. Böylece günlük hayatınızla ters düşen olumsuz bir düşünceye kapılırsınız.


5- SONUÇLARA ATLAMA: Vardığınız sonucu destekleyecek kesin kanıtlar olmamasına rağmen olumsuz bir değerlendirme yaparsınız.

a) Akıl okumak: Kendinizce birinin sizin hakkınızda olumsuz düşündüğünü düşünür, araştırmaya bile gerek duymazsınız.

b) Falcılık: İşlerin kötü gideceğini öngörür, kehanetinizin bir gerçek olduğuna ikna olursunuz.


6- AŞIRI BÜYÜTME (Felaketleştirme) ya da KÜÇÜLTME: Hatalarınızı ya da başkalarının değerini büyütür, başarılarınızı ya da başkalarının hatalarını küçültürsünüz.


7- DUYGUSAL KARARLAR: Olumsuz hislerinizin aslında geçeği yansıttığına inanırsınız. “Suçlu hissediyorum, o zaman suçluyum.”


8- MELİ-MALI CÜMLELERİ: Kendinizi, başkalarını ya da deneyimlerinizi –meli, -malı’larla değerlendirirsiniz.


9- ETİKETLEME VE YANLIŞ ETİKETLEME: Aşırı genellemenin uç halidir. Hatanızı tarif etmek yerine, kendinize olumsuz bir etiket yapıştırırsınız. “Ben beceriksizin tekiyim.” Yanlış etiketleme bir olayı çok renkli ve duygu yüklü bir dille anlatmayı içerir.


10-KİŞİSELLEŞTİRME: Kendinizi aslında başlıca sorumlusu olmadığınız bir olayın nedeni olarak görürüsünüz. Ya da aslında sizinle ilgisi olmayan bir sözü ya da davranışı üstünüze alınırsınız.


Kafka, dışarıya kapanmak, içeriye açılmaktır demiş. İçe bakış için güzel zamanlar...


İyi bir hafta, iyi bir pazar olsun.


787 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page