top of page
Yazarın fotoğrafıLead Fit

Yıl Sonu Serisi 1- 2021'in Liderlik Temaları, En Çok Okunanlar ve İzleme Önerileri


Oturduğumuz evdeki pencerelerden, akşam olduğunda karşı binadaki evlerin balkonlarını görüyorum. Parlak ışıklar takıldı, ağaçlar kuruldu, yeni yıl ruhu birçok haneye ve ruha çoktan sızdı. Aralık ayı, bir yılı daha geride bırakmaya hazırlandığımız, değişecek tek şey insan zihni ile kurgulanmış bir takvim rakamı bile olsa birçok insanın severek beklediği, başlangıca, bitişe, yeniden başlamaya dair içinde umut içeren temalar barındıran bir ay. Yılın, ekonomik, politik, toplumsal, sosyal alanlarda akıl sağlığımızı zor koruduğumuz gelişmeler, yıkıcı olaylar, görmemiş olmayı dilediğimiz haberlerle dolu olduğu düşünülürse, 2021 hiçbirimiz için kolay geçmedi ve kim ne derse desin en çok umuda ihtiyacımız var...

Umut kavramı üzerine çok düşünen bir sosyolog olan Fromm'a göre umut ne edilgen bir bekleyiş, ne de gerçekleşmesi olanaksız koşulların gerçekçi olmayan bir şekilde zorlanması. Umut etmek demek, henüz doğmamış şey için hazır olmak, ama doğumun, bizim yaşam sürecimiz içinde veya beklediğimiz şekilde gerçekleşmemesi halinde umarsızlığa, umutsuzluğa düşmemek demek. Psikolojik sağlamlık, iyimserlik, bütünsel iyilik hali kelimelerinin 2021'in kişisel ve organizasyonel gelişim dünyasında en çok duyulan sözcükleri olması da bu yüzden şaşırtıcı değil.

Aralık ayı beni her sene, her düzlemde bir tefekküre davet ediyor. Çünkü umudu korumak için anlamaya, anlamlandırmaya, olanlardan bir mana devşirmeye, bunu nasıl kullanabilirim üzerinde düşünmeye ihtiyacım var. Bunu kişisel düzlemde yapmak hem iyileştirici, hem de geleceğe dair iyi bir hazırlayıcı ancak yeterli değil, buna işimi de katmalıyım. Bu yıl üzerinde çalıştığım konularda ne oldu? Neler konuşuldu? Neler izlendi? Neler okundu? Neler geride kaldı ve neler geliyor?

Bu sorulara cevap arayan bir 2021 yıl sonu serisi paylaşacağım bu ay. 3 tema etrafında ve 3 ayrı bülten içerisinde 2021'e bakış gibi düşünebilirsiniz.


Birinci tema LİDERLİK.


2021'de öne çıkan ve en çok konuşulan liderlik temaları nelerdi?


1- Eco-Leadership (Ekosistem Liderliği)


Eko-liderlik, Simon Western tarafından Leadership a Critical Text (Sage 2008) adlı kitabında, iş ağları ile birbirine bağımlı bir küresel ortamda kuruluşlar için yeni bir liderlik paradigmasını tanımlamak için kullanılan bir terim. Bir organizasyon içinde, bir bütünü oluşturan birbirine bağlı parçalar vardır, bu tüm paydaş ilişkileri için ve sonunda soluduğumuz havaya ulaşan ve giderek genişleyen çevreler için geçerlidir. Eko-liderlik, etik ve sosyal açıdan sorumlu bir duruşla desteklenen bağlantı, karşılıklı bağımlılık ve sürdürülebilirlik ile ilgilidir. (Batı, 2019, s. 315) Eko-Liderlik 3 temel alana odaklanır -Sosyal Amaç- Paylaşılan Değerler Yaratmak -Her Yerde Liderlik! Liderliği Paylaşmak - Eko-Zihin: Makine zihniyetinden Çevreci zihniyete


Pandeminin doğanın tokadı olduğunu, üzerimizdeki etkilerini, dünya kaynaklarının sonsuz olmadığını, organizasyonların dönüşüm ve bütünsel bakış ihtiyacını düşünürsek, bu kavramı ilerleyen dönemlerde daha da çok duyacağız. Merak edenler, aşağıdaki link üzerinden daha fazla bilgiye ulaşabilir.


2- Bütünsel Liderlik


Denge Merkezi, bütünsel liderliği şöyle tanımlıyor. 21. Y.Y.da Bütünsel Liderlik; bir hikâyenin etrafında, ilişkilerin işbirliği ile geliştiği, insanlara olan etkinin kapsayıcı anlayışla yansıdığı, rotanın yeni keşiflerle belirlendiği, ağların insanları şekillendirdiği ve yaratıcılığın özgürlükle el ele yürüdüğü bir liderlik modelidir.


Holistik kelimesi Yunanca bütün, bütün, bütün anlamına gelen holos kelimesinden gelir. Holizm, parçaların birliğinin parçaların toplamından daha fazlası olacağı fikridir. Bir organizasyon gibi bir sistemde parçalar birbirine yakın olduğunda, bütün, parçaları etkiler, böylece işlevleri değişebilir. Bütün ve parçalar karşılıklı olarak birbirlerini etkiler ve belirler, böylece bireysel karakterlerini birleştirirler. Bütün, parçaların içindedir ve parçalar bütünün içindedir. Örneğin, iki insan birbirine aşık olduğunda ne olduğuna bakın. Birbirlerinin davranışlarına uyum sağlamaya başlarlar, ilişki dönüştürücüdür. Bütünsel liderlik yaklaşımını kullanmak, liderliği organizasyon sisteminin bütünleyici bir bileşeni, organizasyondaki diğer bölümler ve organizasyonun tamamı ile ilgili olarak en iyi anlaşılan bir bileşen olarak görmeyi içerir. Bu şekilde liderlik, tüm organizasyonu etkileyen ve tüm organizasyon tarafından etkilenen bir fonksiyon haline gelir.

Bütünsel bakış açısına hep ihtiyacımız vardı ama büyük istifa dalgası, bu kavramı 2021'de yeniden gündeme taşıdı. Organizasyonla birlikte evrilen liderlere ihtiyacımız var ve bu kavramı ilerleyen dönemlerde daha çok konuşacağız.



3- Dijital Liderlik


Pandemi hepimizi birbirimizden uzakta ve dijital dönüşümü uzaktan çalışma ile birlikte şirketlerin gündeminde tutarken, dijital liderlik konusunun 2021'in gündemi olması şaşırtıcı değil. Liderlik 4.0 olarak da bilinen Dijital Liderlik, iş süreçlerini daha çevik ve esnek hale getirmek amacıyla şirketteki dijital değişime eşlik eden ve onu yönlendiren yeni bir yönetim tarzı olarak tanımlanıyor. Başka bir deyişle, dijital liderler, bir şirketin dijital (ve buna bağlı olarak kültürel) dönüşümünün başarısı veya başarısızlığı için belirleyici. Başarılı dijital liderlik, kişinin kendi dijital yetkinliklerini sürekli olarak genişletmesi ve bunları çalışanlara aktarması anlamına geliyor; bu, çalışanların güvenini ve takdirini kazanırken, tüm ekibi dijital değişim girişimlerini ileriye taşımak için cesaretlendiriyor. Dijital dönüşümün tam ortasında yaşadığımız bir dönemde, çok önemli bir beceri seti içeriyor dijital liderlik.


Günün sonunda, 2021'de liderlik üzerine en çok bu başlıkları duyduk, konuştuk. Burada doğru, yanlış yok, bağlam yani organizasyonun ihtiyaçları var, gerçekleri var... Dünyanın en iyi dijital liderini alıp, başka bir organizasyonda hiçbirşey başaramazken görebiliriz. O yüzden liderlik üzerine geçerli ve gündemde olan temaları takip etmeye ama bakış açısını bu temalarla sınırlamamaya inanıyorum. Bir de benim için liderlikte değişmeyecek tek bir beceri var. Farkındalık. Farkındalık olduğunda, adaptasyon, diğer becerileri keşif, öğrenme, gelişim mümkün.


Son olarak 2021'in en iyi liderlik kitapları listesi için buraya bakabilirsiniz. Başarılı bir liste olmuş.

2021 için en çok önerilen konuşmalar için de buraya tıklayabilirsiniz.


Okunacak, izlenecek şey çok ve zaman asla yeterli değil. Bu senenin benim için kişisel temalarından biri bu. Belki bir sonraki yıl sonu serisinde bunu ele alırız.


İyi pazarlar.


Gözde Berber Özbalaban

254 görüntüleme0 yorum

Comentarios


bottom of page