Son günlerde hangi webinara katılsam, hangi yazıyı tıklasam karşıma aynı kelime çıkıyor. Bu kelimeyle yeni tanışmadık ama içinden geçtiğimiz malum dönemde, bir çok alanda fazlaca konuşur ve duyar olduk... Bir dönemin bütün slaytlarda kullanılan buzdağı metaforu gibi. Çeviklik, dayanıklılık gibi... Bazı kavramları anlamını yitirene kadar kullanmayı seviyoruz milletçe. Bir yanımla yine mi bu laf diyorum, diğer yanımla, kabaran danışman merakıma engel olmayıp, bir süredir ben de altını deşiyorum.
Bu bülten, temellerini pozitif psikolojiden alan, üzerinde de epey akıl fikir yürütülen bir kavram, psikolojik sermaye hakkında. Artık bunaldım bu laftan diyen varsa hemen kapatsın, ya da devam edip bir de bu gözle baksın.
Ne demek psikolojik sermaye?
Kavramın temellerini atan kişi, Fred Luthans ve arkadaşları. Fred Luthans bir araştırma ile başlayan kavramsal altyapıyı, daha sonra “Psychological Capital: Developing the Human Competitive Edge” isimli kitabında derinleştiriyor. Önce sahip olduğumuz diğer sermayelere bir bakalım, sonra bunun altını açalım. Teorideki gibi değil, bendeki yansımaları ile özetliyorum.
Ekonomik sermaye: Evin, araban, banka hesabının özeti, bireysel emekliliğin.. Yani neye sahip olduğun. Bu dünyada kalacak olanlar...
Entellektüel sermaye: Bildiklerin, deneyimlerin, tecrübe ederek biriktirdiklerin, hatta bir adım öteye taşırsak, bilgeliğin. Şanslıysan, senden sonraki nesillere aktarabileceklerin...
Sosyal sermaye: Dostların, tanıdıkların, biriktirdiğin insanlar, yaşamda yol arkadaşlığı yapabildiklerin, hiç haz etmediğim bir tanım ama sosyal "ağ"ın...
Psikolojik sermaye: Bizim konu... Kim olduğunla doğrudan ilişkili. Ve yaşamda başına gelenlere karşı verdiğin bir çok cevabın kaynağı...
Önce iyi haberle başlayayım. Nöroplastisite, yani beynin öğrenebilme becerisi var olduğu müddetçe, bu kavramın alt başlıklarında gelişim sağlamak mümkün. Yani zengini olabiliriz. Hala!
Fred Luthans, kitabında psikolojik sermayeyi 4 ana başlıkta tanımlıyor. Öz yeterlilik, iyimserlik, umut ve dayanıklılık. (Aşina olan varsa tanımları direkt geçip, aşağıdaki paragrafa inebilir.)
Zorlayıcı görevleri üstlenmek için gerekli çabayı sürdürecek ve bunları yerine getirecek bir güven sahibi olmak(öz yeterlilik), şu anda ve gelecekte başarılı olma konusunda pozitif bir düşüncenin mevcut olması (iyimserlik), hedefler için azmetmek veya gerekirse yeni hedefler oluşturmak (umut) ve sorunlarla karşılaştığında, harekete devam etmek, gerektiğinde geri adım atabiliyor olmak (dayanıklılık)
Comments